Numerologia chineza vs. numerologia vestica

De putin timp a inceput, in traditia chineza, Anul cainelui de pamant. Conform asiaticilor, anul acesta are si cateva numere considerate norocoase, dar si cateva considerate aducatoare de ghinion. Astfel, numere norocoase de anul acesta sunt – 3, 4, 9 si numerele care le contin (ca de exemplu 34 si 49) – iar cele nenorocoase – 1, 6, 7 si numerele care le contin (ca de exemplu 17 si 67).

In timp ce numerologia pitagoreica asociaza fiecare numar cu personalitatea lui bine inradacinata, numerologia chineza este bazata pe sunetele numerelor atunci cand acestea sunt rostite. Si daca un numar suna asemanator cu un cuvant care este considerat purtator de noroc sau ghinion, atunci si numarul respectiv va fi considenat de bun sau de rau augur. In orice caz, asa cum stim, norocul este un concept care nu-si are locul in numerologia vestica. In schimb fiecare numar poarta cu sine atat insusiri pozitive cat si negative, si ramane la latitudinea fiecarui individ sa traiasca in functie de energia pozitiva a fiecarui numar. Asa ca iata cele 9 numere cu asemanarile si deosebirile lor in cele doua culturi – estica si vestica.


Est: In chineza, cuvantul pentru „unu” suna asemanator cu cel pentru „onoare” in unele dialecte chinezesti. Acest numar reprezinta independenta, dar poate reprezenta, de asemenea, si singuratatea si izolarea. Numarul 1 este singurul numar asociat elementului „apa”, care simbolizeaza capacitatea de a sparge bariere care se pot ridica in fata reusitei cuiva.

Vest: In vest, numarul 1 este un numar masculin, numarul inceputurilor si al creatiei. Este luptatorul, un numar primar care implica actiunea si se transforma in miscare. In sens pozitiv, acest numar este asociat cu conducatorul, energia, curajul si initiativa, dar in sens negativ 1 este numarul nelinistii, impulsivitatii si confruntarii. Numarul 1 este cel mai pozitiv atunci cand se afla in terenul muncii.


Est: Numarul „doi” suna in chineza asemanator cuvintelor „sigur” si „usor”. 2 este considerat un numar norocos (de unde si zicala chinezeasca „lucrurile bune vin in pereche”), reprezentand simetria si staornicia. Numarul 2 este asociat cu elementul „pamant”, care reprezinta stabilitate si determinare.

Vest: Numarul 2 in vest este un numar foarte sensibil, cu o personalitate blanda care sustine ideea de iertare si interegere. In sens pozitiv, cooperarea, grija, diplomatia si prietenia sunt asociate cu cifra feminina 2, dar 2 poate fi constient de sine, melodramatic si excesiv de timid.


Est: Cuvantul „trei” in chineza este asemanator cuvintelor „crestere” si „nastere”, simbolizand viata si abundenta. Este considerat un numar norocos si este asociat elementului „lemn”, care tine de creativitate si rasarit sau de „nastere”.

Vest: 3 simbolizeaza creativitatea in numerologia vestica. Simbolizeaza veselia, entuziasmul si sociabilitatea. Trasaturile pozitive ale lui 3 includ imaginatia, expresivitatea si optimismul, dar 3 mai poate fi si foarte vanitos si egoist, imprastiat si schimbator. Este necesra disciplina pentru a fi canalizat pe trasaturile pozitive ale acestei cifre.


Est: Patru este considerat in numerologia chineza un numar cu mult ghinion, asta si pentru ca numarul „patru” suna in chineza la fel ca si cuvantul „moarte”, deci reprezinta un mare ghinion. 4 este ocolit cu orice pret in multe parti din China. Acest numar asociat elementului „lemn”, care, deloc surprinzator, reprezinta conceptul de moarte si renastere.

Vest: In vest, numarul 4 este numarul bazelor solide si al muncii asidue. Este un numar puternic si stabil care nu poate fi tratat cu usurinta. Pozitiv, 4 este demn de incredere, practic si determinat, dar se poate manifesta si ca rigiditate, frustrare, maine si limitare in gandire.

Si chiar daca ideea de noroc nu face parte din numerologia vestica sa nu uitam ca cel mai mare aducator de ghinion este considerat a fi numarul 13 – care se reduce la 4. Din cauza asocierii lui cu 4, numarul 13 este considerat purtator de ghinion si in numerologia chineza.

Est: Cinci poate fi atat pozitiv cat si negativ in numerologia chineza. Pe de o parte, este asociat cu cele 5 elemente ale naturii, deci este legat de idee pozitiva de echilibru. Pe de alta parte, in unele dialecte chinezesti cuvantul „cinci” suna asemanator cuvintelor „fara” si „nu”, care are conotatii negative. Totusi si in aceasta interpretare se poate transforma in ceva pozitiv daca este combinat cu un alt cuvant negativ – de exemplu „fara moarte”, lucru care ne aduce in lumina ideea de echilibru. Numarul 5 mai este asociat elementului „pamant” – dobandirea stabilitatii prin echilibru.

Vest: Cinci este unul dintre cele mai dinamice si energetice numere din numerologia vestica, si personalitatea lui tine foarte mult de social. Daca 5 este original, adaptabil, aventuros si iubitor de libertate si diversitate, acestuia ii poate lipsi concentrarea si poate deveni instabil, sau poate cadea in capcana viciilor.


Est: Cuvantul chinezesc pentru „sase” este asemenator cuvintelor „sanatate”, „profitabil” si „calm”, facand din acesta un cuvant asociat cu norocul si linistea. Prea-hulitul numar din vest 666 este de fapt considerat in cultura chineza foarte pozitiv pentru ca tripleaza norocul adus de cifra 6. Numarul 6 este asociat elementului „metal”, care reprezinta banii si principiile.

Vest: Cifra 6 reprezinta sustinerea si sacrificiul in numerologia europeana. Este cea mai armonioasa din dintre toate cifrele cardinale. 6 este grijuliul care vrea sa dea atat de mult cat primeste. Caracteristicile pozitive ale acestei cifre sunt compasiunea, romatismul si firea „de casa”, dar 6 are si caracteristici negative ca egoismul si personalitatea instabila cu accente de vina.

Est: Sapte este un numar pozitiv in Numerologia chineza si suna ca acele cuvinte prin care se exprima unitatea, conectivitatea. 7 este asociat elementului Metal, care sugereaza ideea de bogatie in prietenie si relatii.

Vest: In Numerologia vestica, 7 este cautatorul adevarului. Este un numar spiritual care nu pune pret pe valoarea de suprafata si este in cautarea a ceea ce se gaseste in spatele lucrurilor evidente. Desi e constient si contemplativ, fermecatoe si profund, 7 tinde sa fie posesiv si retras – se pare ca e chiar opusul ideii de unitate si prietenie din Numerologia chineza.


Est: Opt este cea mai prospera cifra in cultura chineza, asta pentru ca „opt” suna in limba chineza asemanator cuvintelor pentru „prosperitate” si „bogatie”. Este considerat un numar foarte norocos si este folosit in viata de zi cu zi cat se pate de mult (de exemplu in adrese, date de casatorie, numere de telefon, cadouri in bani etc.). Cifra 8 este asociata elementului Pamant, inducand ideea de stabilitate, determinare si scop fiind in stransa legatura cu banii si succesul.

Vest: In cultura vestica 8 reprezinta in general echilibrul. La fel ca in Numerologia chineza 8 simbolizeaza prosperitatea si succesul – dar nu pe cele care se obtin fara costuri. Trebuie sa fii o persoana generoasa pentru a te putea bucura de toate beneficiile lui 8. Intr-o perspectiva pozitiva 8 reprezinta eficienta, putere fizica si pshihica, si respect, iar in pertea negativa – avaritie, agresivitate si necinste.


Est: In Numerologia chineza, cifra 9 este una pozitiva si se aseamana cu pronuntia cuvantului „longevitate”. Traditional, cifra 9 este asociata imparatului Chinei. 9 este o cifra de foc, lucru care ne duce cu gandul la motivare si adevar.

Vest: In Numerologia vestica, cifra 9 este cea mai sofisticata si complicata cifra. 9 este cifra idealistului, care are intelegere si compasiune pentru toti. Simbolistica pozitiva a lui 9 tine de latura artistica, sociala, umana, iertatoare, dar 9 poate fi vazut si ca referinduse la o persoana distanta, aroganta si detasata emotional.

Reclame

Despre romeopopescu

numerology, trainer.
Acest articol a fost publicat în Numerologie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s