Cele 5 forme de comunicare in cuplu

Se spune ca este usor sa formezi un cuplu si cel mai greu este sa il mentii. Se mai spune si ca intr-un cuplu comunicarea este cheia armoniei.

Vom parcurge in acest articol cele mai importante 5 forme de comunicare in cuplu si vom explica ce inseamna ele. Astfel vom deveni constienti de ele, poate nu vom mai face unele greseli si le vom folosi in avantajul cuplului nostru.

Principalele forme de comunicare in cuplu:

1. Comunicarea intrapersonala
2. Comunicarea verbala
3. Comunicarea nonverbala
4. Comunicarea consumatorie (consecinta a starilor emotionale)
5. Comunicarea instrumentala (cand este urmarit un scop precis)

1. Comunicarea intrapersonala

Aceasta reprezinta comunicarea cu sinele. Orice persoana comunica cu sine insasi prin gandurile, atitudinile si reactiile sale.

Barbatul simte aceasta nevoie mai mult decat femeia. Comunicarea acestuia cu sinele sau este rodul actiunilor sale de peste zi sau din viata sa traita. Barbatul analizeaza pentru sine tot ceea ce intreprinde in exterior pentru a gasi solutii tactice in actiunile viitoare.

In urma oricarui esec, barbatul se va interioriza pentru a se reface si a gasi solutii de reusita. Daca femeia respecta acest lucru, barbatul o va aprecia foarte mult.

In ceea ce priveste comunicare intrepersonala a femeii, aceasta se bazeaza mai mult pe
sentimentele traite, pe emotiile emise si pe gradul in care ea este iubita si apreciata.

Femeia are o comunicare cu sinele mai slaba decat barbatul, deoarece ea fiind guvermata de cifra 2, nu poate tine prea mult in ea insasi aceasta conversatie cu sinele si trebuie sa vorbeasca cu cineva. De obicei femeia are o buna prietena sau o
persoana careia ii impartaseste trairile ei. Ar fi ideal daca aceasta persoana este partenerul.

Fiind mai rezistenta decat barbatul la orice tip de durere, femeia poate indura mult, dar in momentul rabufnirii ea pleaca fara sa se uite inapoi.

2. Comunicarea verbala

Este cea mai des intalnita in cupluri si in viata de zi cu zi. Prin aceasta majoritatea oamenilor isi exprima gandurile si emotiile in mod constient sau inconstient, la un moment dat.

Barbatul este mai putin aspectat in aceasta comunicare, deoarece el nu isi exprima trairile in exterior, ci in interior.

Barbatul vorbeste numai daca este nevoie si are ceva de comunicat. El exprima ceva in sens propriu, clar si concis. Daca acesta are ceva de spus, este bine sa interpretam in sensul pur cuvintele sale, fara a banui ceva ascuns. Deprinderea de a ascunde ceva este invatata de barbat de la mama sa.

Daca vrei sa-i spui ceva unui barbat, trebuie sa fii cat mai scurt, concis si clar,
altfel nu pricepe. Poate da impresia ca a inteles, dar acest lucru nu se intampla.

Femeile vorbesc mult! Aceasta este perceptia barbatului despre comunicarea verbala a femeii. Nu este un lucru rau, pentru ca daca femeia nu ar vorbi, este posibil ca in acel cuplu comunicarea verbala sa se piarda.

Important!

Pentru a avea un barbat minunat acasa trebuie sa-i laudati faptele si actiunile!
Pentru a avea o femeie minunata acasa trebuie sa-i laudati sentimentele si afectiunea!

3. Comunicarea nonverbala

Este mesajul transmis de corpul nostru catre celalalt direct in subconstient. Din pacate acest limbaj nu poate fi controlat. Trebuie sa aveti o cunoastere de sine foarte buna pentru a diminua acest limbaj.

Semnalele nonverbale in cuplu sunt emise in majoritatea cazurilor de catre femei. Daca femeia da semnale noverbale confuze, barbatul nu intelege si nu actioneaza.

Cel mai intalnit semnal nonverbal in cuplu este pozitia corpului. Orice persoana care are ceva pe suflet sta cocosata, ca si cum si-ar apara acea durere din interior.

Pozitia corpului in timpul somnului 

Cei care dorm pe spate sunt oameni care sunt activi si pe care nu-i sperie societatea.

Cei care dorm pe burta, sunt oameni tematori, cu multe probleme sufletesti si cu un grad de sensibilitate mai ridicat.

Cei care dorm pe partea stanga vor sa-si ascunda partea afectiva, iar cei care dorm pe dreapta isi ascund partea mentala.

Identificarea lucrurilor ascunse se face in mod diferit de la barbat la femeie. Un barbat agitat si ingandurat are o problema ce il framanta. O femeie linistita si neexpresiva, are o problema ce o framanta.

Gesturile agitate si incoerente tradeaza o situatie conflictuala in cuplu. Nu trebuie sa se certe partenerii, este suficienta gestica si atunci, clar, este o situatie delicata ca trebuie rezolvata.

4. Comunicarea consumatorie

Acest tip de comunicare consta in exprimarea sentimentelor si receptarea lor. Acest lucru este diferit de la barbat la femeie.

Sentimentele si starile sufletesti ale oamenilor sunt invatate in mare parte de la mame. Pentru a depista comportamentul afectiv al unei persoane trebuie sa vedem relatia sa cu mama si modul in care aceasta isi descrie propria mama.

Important!

Emotia unui barbat este filtrata de instinct si minte.
Emotia unei femei este filtrata de instinct si inima.

Barbatul isi exprima afectiunea prin faptele sale pentru femeia de langa el. Acesta nu vorbeste prea des despre ce simte, pentru ca nu stie sa faca acest lucru. Daca in viata sa de zi cu zi, va invata sa-si exprime sentimentele atunci le va spune, dar intru-un mod simplu, clar si mental.

Barbatul are nevoie sa VADA sentimentele femeii prin actiunile acesteia si prin grija acestea fata de el si eventual, fata de copii cuplului.

Femeia vorbeste si are nevoie mereu de afectiune. Caracterul afectiv al acesteia este auditiv, deci acest tip de comunicare este foarte important pentru femeie. Femeia vrea sa AUDA cuvinte despre importanta si apartenenta ei la cuplu si la fericirea partenerului ei. Daca AUDE aceste lucruri va da mult mai multa afectiune partenerului, va fi mai frumoasa si mai motivata in a darui iubirea.

5. Comunicarea instrumentala

Reprezinta alianta celor doi membrii ai cuplului pentru a atinge un scop precis, clar, cuantificabil.

In general viziunea spre un anumit scop o are barbatul, femeia fiind responsabila cu ghidarea barbatului spre acel scop.

Alianta caracterului masculin cu cel feminin sunt o forta foarte puternica ce poate atinge orice scop.

Atentie!

Orice scop trebuie insotit de un sens! Daca nu este asa, o data ce scopul este atins, cuplul isi pierde esenta si se destrama. Sensul trebuie sa fie o incarcatura emotionala care se construieste si care dainuie. Adica: „vrem sa avem o casa pentru ca iubirea noastra sa se exprime in acel loc minunat!”

 

Reclame

Despre romeopopescu

numerology, trainer.
Acest articol a fost publicat în Sensul și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s