Simbolistica nodurilor si a legaturilor

Legarea si dezlegarea legaturilor/nodurilor sunt folosite in magie pentru concentrarea sau eliberarea de energie. Egiptenii si grecii din antichitate legau noduri din sfoara pentru a le folosi in vrajile de dragoste. Romanii credeau ca nodurile facute pe trei sfori de culori diferite pot cauza impotenta. In alte credinte vechi se spune ca nodurile pe o sfoara previn ca o femeie sa ramana insarcinata, iar dezlegarea lor faciliteaza sarcina si fertilitatea. In anumite practici religioase, franjurii innodati se crede ca ar prinde in plasa spiritele rele. De aceea, unul dintre motivele pentru care preotii nu poarta accesorii cu franjuri sau panglici este ca spiritele rele sa nu strice slujba.

De asemenea, in trecut se credea ca vrajitorii pot controla vantul daca fac trei noduri pe o sfoara. Daca aceste noduri erau legate intr-un mod magic, puterea vantului era legata in acestea. De multe ori sforile innodate erau vandute marinarilor. Daca acestia desfaceau primul nod se elibera un vant bland de sud-vest. Daca il desfaceau si pe al doilea – se pornea un vant puternic din nord, iar al treilea elibera o furtuna. Se spune ca multi marinari si pescari controlau vanturile in acest fel.

In magia africana se spune ca daca legi un nod in timp ce spui o vraja specifica si numele unei persoane, acea persoana va fi in puterea vrajitorului pana cand acel nod nu va fi desfacut.

In Europa, nodul simbolizeaza de cele mai multe ori dragostea. Folosit in general in ritualurile de casatorie, initial simboliza pe langa dragostea celor doi parteneri si alianta dintre doua familii – puterile celor doua familii unite.

In zilele noastre, cam singurele noduri despre care stim mai multe sunt cele celtice si cele asiatice.

Nodurile celtice

Religiile pagane au dat o mare insemnatate simbolisticii nodurilor, inainte de influenta religiei crestine, definind concepte ca infinitul, ciclicitatea naturii si a tuturor fiintelor.

Sunt, se pare, opt tipare de baza dupa care sunt construite diverse noduri celtice. Toate se bazeaza pe impletituri de trei sau patru corzi. Atat trei (3) cat si patru (4) sunt cifre sacre in traditiile celtice – trei reprezentand diverse trinitati pagane sau crestine, iar patru se refera de regula la cele patru elemente.

In diferite legaturi/noduri, o linie continua care formeaza multiple cercuri care merg in sensul acelor de ceasornic reprezinta soarele, iar spiralele duble erau simbolul echinoctiului. Nodurile asemanatoare unui labirint simbolizau calatoria unica a omului prin viata.

Nodurile chinezesti

Un nod chinezesc este o legatura care se face dintr-o singura sfoara modelata in diferite forme si de diferite complexitati, iar fiecare forma are simbolistica ei. Multe noduri pot avea doua straturi si sunt simetrice. Creatorii de noduri din China pot folosi diverse culori pentru realizarea acestora, insa de obicei este folosita culoarea rosie – aceasta simbolizand norocul.

Cuvantul chinezesc pentru „sfoara” este „shèng” cuvant care suna asemanator cuvintelor pentru „spirit”, „divin” si „viata” – intarind faptul ca nodurile in traditia chineza au insemnatate spirituala si sunt folosite in ritualuri.

Cuvantul pentru „nod” este „jié” si are legatura cu multe semnificatii ale acestor legaturi. De exemplu, „tuán jié” inseamna „a uni”, „jié hūn” inseamna „a se casatori”, „jié guŏ” inseamna „a da rod”. Astfel, o legatura simbolica daruita unui cuplu poate insemna toate cele de mai sus.

Nodurile japoneze

In anul 607, un sol japonez s-a intors din China cu un dar pentru imparatul Japoniei. Darul era decorat cu o legatura din doua sfori – una alba si una rosie – ce simboliza „drum bun” pentru sol. Japonezii au inceput sa recreeze legatura, incepand o traditie proprie.

Cea mai cunoscuta arta a legarii nodurilor din Japonia se numeste mizuhiki. Mizuhiki este o straveche forma de arta japoneza care foloseste o sfoara speciala realizata din hartie de orez, prelucrata astfel incat sa detina anumite proprietati si apoi colorata. Aceasta forma de arta era folosita la legarea parului samurailor.

Musubi-matsu este o alta tehnica de legare/innodare japoneza si desemneaza ritualul de legare a ramurilor unui pin (matsu) astfel incat cei plecati in calatorie sa se intoarca in siguranta.

Tama-musubi desemneaza un ritual prin care se leaga spiritul unei persoane decedate de un loc sau un obiect anume.

In zilele noastre, insa, in Japonia, traditia realizarii diferitelor noduri este dusa mai departe mai ales prin ritualurile de casatorie, oferirii de daruri, sarbatori, ritualuri in temple si altare, si practici agricole.

Mari Popescu

Despre romeopopescu

numerology, trainer.
Acest articol a fost publicat în Numerologie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s