Încrâncenare

Foto: pixabay.com

De când cu această „minunată” pandemie (da, această situație a existat! Că a fost, că n-a fost, că e adevărat, că nu e adevărat, că voi credeți sau nu în existența ei e foarte puțin relevant. Ideea e că toți am trecut și trecem printr-o situație stresantă, frustrantă, păguboasă, care ne-a scos din confort și pe care am numit-o generic „pandemie”.) am observat că oamenii au devenit mai încrâncenați și, din păcate, o mare parte dintre ei – mai răi.

Mulți au început să-și arunce răutățile pe rețelele de socializare mai abitir decât o făceau până acum, ca într-o încercare de a spune tot ce au pe suflet acum, pentru că nu se știe când mai au ocazia. Au început să-și „țipe” (adică să scrie toate cuvintele cu MAJUSCULE) pe rețelele de socializare „Adevărul” – oricare ar fi el – care din punctul lor de vedere este foarte evident și nu înțeleg cât de mulți proști și orbi există de nu îl văd. Oamenii au început de mult timp să nu mai asculte sau să poarte o discuție, ci doar să dea replică – scurt, tăios, punitiv, superior – la modul „îți arăt eu ție, fraiere, cine deține Adevărul*, te pedepsesc pentru asta și îți tai și macaroana! Mai ai ceva de zis acum?”

În viața reală această atitudine am văzut-o mai puțin. Poate din cauza rușinii, a îndoielii asupra propriului Adevăr în momentul în care are contact vizual cu interlocutorul, mai ales daca interlocutorul pare mai încrezător în părerile proprii. În plus, cei care dețin Adevărul știu că, dacă îl aruncă așa în fața oricui, vor sfârși prin ceartă și prin ruperea definitivă a legăturilor, ceea ce nu e prea bine mai ales dacă legăturile erau avantajoase.

Însă în on line ochii nu se văd, iar părerile și replicile pot zbura nestingherite, amenințările cu damnarea eternă se așază ca zăpada și „dacă nu îți place ce spun de ce comentezi aici? Este contul meu și pot să spun orice pe el” și vorbesc frumos doar cu cei care mă aprobă, îmi dau muțunași cu inimioare și, de fapt, nu e nevoie să port nicio discuție – vreau doar să am Dreptate! (cei mai paradoxali sunt aceia care blamează existența și influența diabolică a rețelelor de socializare chiar pe rețelele de socializare.)

Încrâncenarea este prezentă și la cei care au început dintr-o dată să reverse râuri de gânduri, poezii, aforisme, citate etc. pozitive, de parcă toate astea ar spăla veninul celorlalți. Nici aceștia nu sunt dornici de vreun dialog, tăindu-ți avântul imediat pentru că ai venit tu, veninosule, să le strici zenul. Și aceștia vor tot confirmare, inimioare și muțunași, de parcă nu au avut jucării când erau mici.

Dragii mei, stiu că simțiți nevoia de validare, de valorificare (cine n-o simte?), dar nu încercați să obțineți asta cu orice preț. E trist că o inimioară sau un muțunaș în comentarii sunt suficiente, e trist că validarea și valorificarea din partea celorlalți nu o obțineți printr-o discuție echilibrată, care chiar dacă nu vă schimbă părerea, are capacitatea de a arăta celuilalt că sunteți persoane integre, calme, care pot argumenta o părere, nu niște mojici care țipă de la balcon „du-te, bă, la scara ta! ce cauți aici dacă nu-ți convine?”

Să fie Pace, zic!

*Am scris Adevăr și Dreptate cu literă mare pentru că fiecare poate jura că el deține Adevărul șoptit la ureche de glasul suav al divinității și sabia Dreptății.

Mari Popescu

Despre romeopopescu

numerology, trainer.
Acest articol a fost publicat în Drumul, Destinatia, Scopul, Sensul, Numerologie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s